5 min

10 min

15 min

(typ bijvoorbeeld: Typhoon, technologie, 5 minuten, NRC, reportage)

Nieuw in de cocktailbar: Ketel One's koperen ketel

tekst: Rens Lieman, Esquire   |    fotografie: Melody Lieftink

zoeken

esc om te sluiten    z om te openen

advertorial

Namens Esquire schreef ik een advertorial in opdracht van Ketel One ter promotie van een nieuw cocktailprogramma.

Na een reis langs de cocktailhoofdsteden van de wereld, doet de koperen ketel van Ketel One Vodka (oftewel de #copperkettleserve) nu Nederlandse cocktailbars aan. Spektakel aan de bar! (Esquire, augustus 2014)

Een goede barman is gastvrij, vermakelijk en bekwaam. Een heel goede cocktailbarman, heeft ook nog een koperen ketel met Ketel One Vodka.

Esquire pleit reeds vier jaar voor de avond die een goede cocktailbar kan bieden, en met Ketel One Vodka’s Copper Kettle-serve is die nóg enerverender geworden. Met dank aan de vodka die al meer dan drie eeuwen in Schiedam wordt gedistilleerd door de familie Nolet. Dat gebeurt in – jawel – een koperen distilleerketel met nummer 1.

Om drinkers van Ketel One Vodka iets van de heritage mee te geven, riepen de Schiedammers de hulp in van een grote naam. De head bartender van het Londense Nightjar (een van beste cocktailbars van de wereld), Marian Beke, bedacht de Copper Kettle.

Hij bereidt zijn cocktail in het koperen Ketel One-keteltje, en schenkt het uit over droogijs, wat een spektakel oplevert aan de bar. Het soort sensatie dat je avond nog beter kan maken.

In zijn reis om de wereld is de Copper Kettle inmiddels een beroemd schouwspel geworden onder bartenders en cocktailliefhebbers, waardoor het verhaal van het merk uit Schiedam in alle cocktailhoofdsteden van de wereld verteld kon worden.

En nu is de ketel in Nederland. Ketel One Vodka laat exacte invulling graag aan de bartenders over, dus wat je kunt verwachten, is een keur aan cocktails die uit de ketel geschonken worden.

Bestel ze allemaal, zou Esquire haast zeggen, ware het niet dat de Kettle-serve in negentien bars door heel Nederland te bestellen is. 

In twee daarvan, proefde Esquire ’m daarom maar vast voor je voor:

Dr.
Adres: geheim, Rotterdam / bel voor een afspraak: 06 31314446

De cocktail: een paar goede shots Ketel One vodka, huisgemaakt gemberbier, vers limoensap, aromatische bitters, diverse kruiden en specerijen en (gewoon) ijs, allemaal bij elkaar in de ketel geroerd. Daaronder zit een mandje met droogijs, waar water gekookt met lavendelbloemen overheen wordt gegoten. Ketel er bovenop, en de aroma’s trekken erin en de stoom van het droogijs komt er onderuit.

Dr-eigenaar Arno van Eijmeren: ‘Het is een die-wil-ik-ook-cocktail, omdat het er spectaculair uitziet. Wat er in zit weten ze dan soms nog niet eens, onze gasten geven zich graag over aan "de dokter". als ze van ons horen dat de cocktail op basis van Ketel One vodka is, is het al helemaal goed: rotterdammers zijn trots op de nolet-familie. Deze cocktail past goed bij ons, omdat Dr. draait om de serve. Met de garnering, presentatie en het opdienen pakken we uit; dat is onze signature.’

 
Tales & Spirits

Adres: Lijnbaanssteeg 5-7, Amsterdam / talesandspirits.com 

De cocktail: Frisse zomercocktail met Ketel One vodka, aardbei-basilicum-marmelade, vers citroensap, huisgemaakte rababarcompote, vanillebitters en Lillet Blanc. Het droogijs zit in het stoombakje onder de ketel, waar aardbeienlikeur overheen gegoten wordt. ‘I’m on fire’, heet de cocktail, vernoemd naar de gelijknamige Bruce springsteen-hit.

Boudewijn Mesritz van Tales & spirits: 'We maken hem in de grote ketel voor vier personen, omdat onze gasten het leuk vinden om te delen – zo zit ons eet-concept ook in elkaar. We vinden de ervaring belangrijk, dus komen we de de ketel bij je aan tafel brengen. Dat heeft effect: mensen roepen gelijk: “Die wil ik ook!”. Het is entertainment voor je gasten, zonder dat je langer op je cocktail hoeft te wachten.’

 / 

       rens@renslieman.nl
Rens Lieman is freelance journalist. Zijn werk verschijnt onder meer in NRC Next, Het Parool, Esquire, ELLE en Nieuwe Revu. Lees hier meer verhalen.

meer advertorials