5 min

10 min

15 min

(typ bijvoorbeeld: Typhoon, technologie, 5 minuten, NRC, reportage)

De gouden eeuw in met Jura

Je kunt uit meer koffies kiezen dan ooit. Maar haal je als thuisbarista wel alles uit die koffie? 

tekst: Rens Lieman, ELLE Eten | ELLE Eten, oktober 2015

zoeken

esc om te sluiten    z om te openen

advertorial

Jura kocht een advertorial in bij ELLE Eten. Ik werd ingehuurd om die advertorial te schrijven.

Voor de geoefende koffiedrinker is een gouden tijdperk aangebroken. Maakte de eerste ‘koffiegolf’ in de negentiende eeuw koffie toegankelijk voor alle huishoudens, de tweede zorgde voor een volwassenwording van het koffiedrinken, inmiddels surfen we op wat de derde koffiegolf genoemd wordt: we weten waar koffie vandaan komt, welke smaken we lekker vinden en hoe we onze koffie het liefst drinken. En in de vele koffiebarretjes die hun deuren hebben geopend, kunnen we die koffie ook nog eens precies zo bestellen.

Gouden tijden, nietwaar? Waar, maar zelfs een gouden eeuw kent zijn uitdagingen. Want hoe krijg je die koffie thuis net zo knap gezet als in de koffiebar, zonder eigen koffiemolen, zonder de apparatuur voor drie verschillende zetmethodes op het aanrechtblad en mét een baan waar je ’s ochtends op tijd naar toe moet?

Met die gedachte is de Jura Z6 ontworpen (zie kader). Jura is een Zwitserse koffievolautomaatbouwer waar jouw smaak als koffiedrinker centraal staat. Ze realiseren zich bij Jura dat de uiteindelijke smaak van koffie door een hele riks aan variabelen beïnvloed wordt. Je kunt koffie kopen waarvan de smaak bij de jouwe past, maar als die koffie verkeerd gemalen of gezet wordt, smaakt het heel anders dan op de verpakking werd beloofd.

De koffievolautomaten van Jura zijn daarom van allerhande technisch vernuft voorzien. Er is een zes-traps-koffiemolen (kies de maalgraad die jij wilt), een variabele zetgroep (kies hoeveel gram koffie je wilt gebruiken) een voorwelsysteem (een beetje water vermengt zich voordat er druk op komt alvast met de koffie, waarvan de poriën zodoende gaan zwellen en er aroma vrijkomt) en een pulserend extractieproces, dat ervoor zorgt dat het water met regelmatige pulsen en korte intervallen door de versgemalen koffie wordt geperst. 

Wat dat allemaal betekent? Dat de koffie optimaal geëxtraheerd wordt, waardoor het meeste van de in de koffie verborgen aroma en smaak vrijkomt. En dat betekent dan weer dat je het subtiele zuur in de Impressa proeft, een melange van bonen uit Mexico, Brazilië en Oeganda, de pittige, krachtige body ervaart van de Malabar Monsooned, een Arabica uit India, en de chocoladeachtige toon ontdekt in de World of Coffee, een Arabica-melange uit Brazilië, Hawaï, Puerto Rico en India, waarvan je de geur al ruikt vanuit de slaapkamer. 


De Jura Z6 Carbon Limited Edition
Jura hanteert bij het ontwerpen van hun koffievolautomaten het ‘Nordic cool’-designprincipe: strakke lijnen, koele kleuren en materialen. De gelimiteerde uitvoering van de nieuwste Z6 is zelfs nog ietsje cooler dan dat, door het gebruik van koolstof aan de voor- en bovenzijde. De Z6 Carbon heeft de voor Jura kenmerkende technologie aan boord (zie hiernaast) waarmee je je koffie geheel naar eigen smaak kunt zetten.

 / 

       rens@renslieman.nl
Rens Lieman is freelance journalist. Zijn werk verschijnt onder meer in NRC Next, Het Parool, Esquire, ELLE en Nieuwe Revu. Lees hier meer verhalen.

meer advertorials